Wat is een JPG, PNG en vector bestand?
JPG (of JPEG) is de meest voorkomende manier hoe een foto of afbeelding opgeslagen wordt. Waarschijnlijk maakt jouw camera of telefoon ook foto’s in JPG en het internet staat er vol mee. Een JPG afbeelding is ook wel een rasterafbeelding. Dit wil zeggen dat de afbeelding door middel van pixels is opgebouwd. Als je een lage resolutie afbeelding hebt (lage kwaliteit) zal je die pixels dus duidelijker zien. Dit zorgt ervoor dat je afbeelding onscherp wordt. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels en dus scherper! JPG-bestanden zijn geschikt voor internet en als ze een hoge resolutie hebben, ook voor drukwerk.
PNG-Bestanden zijn te vergelijken met JPG-bestanden. PNG’s kunnen alleen een stuk groter worden (bestandsformaat) omdat er geen kwaliteitsverlies is bij het opslaan. De kwaliteit is dus beter. Het grote voordeel is dat je met een PNG een transparantie achtergrond kunt opslaan. Als je dus je logo op een ander soort achtergrond wilt plaatsen, zonder wit vlak erom, heb je een PNG nodig.
EPS- en AI-bestanden zijn vector bestanden. Dit zijn grafische afbeeldingen die opgebouwd zijn uit lijnen en vormen, die je kunt vullen met kleuren, patronen en effecten. Vector bestanden kan je zo groot en klein maken als je wilt en de kwaliteit zal altijd goed blijven! Vector bestanden worden vooral gebruikt voor iconen, illustraties en logo’s. Een EPS of AI-bestand kan je trouwens alleen openen als je grafische programma’s op je computer hebt staan.
Dit zijn dus eigenlijk de 3 vormen die je wilt ontvangen als je een logo laat ontwerpen door een grafisch vormgever. Sommige vormgevers maken hun logo ontwerpen in Photoshop (.PSD bestand). Pas hiermee op want als je jouw logo dus als gevelbelettering wilt hebben en deze niet op groot formaat is gemaakt, dan is je logo niet scherp. Een .PSD bestand bestaat namelijk ook uit pixels. Zonde!
Handig dus om even na te vragen voordat je iets laat ontwerpen, anders bestaat de kans dat je straks meer moet betalen om het om te laten bouwen.
Bron: Bloom Graphics